връзки
|
Риболов на сом
Кулинарни качества
Месото на сома е бяло и без кости, в предната част е с по-добри вкусови качества до аналната перка. Има пласт от подкожна
мазнина. Не приготвяйте месото с кожата, влошават се вкусовите му качества. Също така не го съхранявайте във фризера с нея.
Първо одерете рибата. Най-вкусни са сомовете до 10 кг. Стават за пържене, печене ,задушаване и скара. От главата се прави
страхотна рибена чорба. Ето една рецепта -
Необходими продукти: главата и опашката на сом около 3-4 кг, 3 литра вода, 1 голям морков, 1 зелена чушка, 3 средно големи
глави кромид лук, два по - големи домата/ пресни или консервирани/, една шепа ориз, черен пипер, чубрица, босилек,
пресен магданоз, прясна целина, пресен девисил, сол, лимон.
Начин на приготвяне: Сварете главата и опашката на сома, извадете ги и ги обезкостете след като изстинат.
В бульона сложете нарязания кромид, чушка, парченцата домати, нарязаният на малки кубчета морков и ориза. Варете около
20 мин., след което сложете обезкостеното месо. Добавете чубрицата и джоджена и варете още 5 мин. Отстранете от огъня и
наръсете чорбата с черния пипер, магданоза, целината и девисила. Консумирайте не много гореща. Като изстине се желира.
На слука!
Copyright © Любомир Лаков liubo_lakov@abv.bg 2011. Всички права запазени.
|
|