връзки

Риболов на сом

    Кулинарни качества

Месото на сома е бяло и без кости, в предната част е с по-добри вкусови качества до аналната перка. Има пласт от подкожна мазнина. Не приготвяйте месото с кожата, влошават се вкусовите му качества. Също така не го съхранявайте във фризера с нея. Първо одерете рибата. Най-вкусни са сомовете до 10 кг. Стават за пържене, печене ,задушаване и скара. От главата се прави страхотна рибена чорба. Ето една рецепта - Необходими продукти: главата и опашката на сом около 3-4 кг, 3 литра вода, 1 голям морков, 1 зелена чушка, 3 средно големи глави кромид лук, два по - големи домата/ пресни или консервирани/, една шепа ориз, черен пипер, чубрица, босилек, пресен магданоз, прясна целина, пресен девисил, сол, лимон. Начин на приготвяне: Сварете главата и опашката на сома, извадете ги и ги обезкостете след като изстинат. В бульона сложете нарязания кромид, чушка, парченцата домати, нарязаният на малки кубчета морков и ориза. Варете около 20 мин., след което сложете обезкостеното месо. Добавете чубрицата и джоджена и варете още 5 мин. Отстранете от огъня и наръсете чорбата с черния пипер, магданоза, целината и девисила. Консумирайте не много гореща. Като изстине се желира.

На слука!


Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2011.   Всички права запазени.